Ekşi Mayalı Ekmek
Tam Buğday Unu İle Yapılmış Siyez Unu İle Yapılmış
Ekşi Mayalı Ekmek Ekşi Mayalı Ekmek
Ekşi mayanız ile ekmek yapmak çok kolay. İlk olarak önceden
hazırladığınız mayanızı tekrardan kullanmak için hazırlamayı unutmayın. Ekşi mayanızı tekrardan hazırlamak için devam
Ekmeğiniz için mazemeler
4 su bardağı organic tam buğday unu (İsterseniz Siyez unuda kullanabilirsiniz yada çavdar yarım yarım da koyabilirsiniz. 2 bardak buğday unu 2 bardak çavdar. Tercih size kalmıştır. )
1.5 su bardağı ekşi maya (Ekşi maya tarifi için devam)
2 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kalığı pekmez veya bal
Bütün malzemeleri derin bir kaba koyup yavaş yavaş
karıştırarak yoğurabilirsiniz. Ama ben unumu koyuyorum ortasını açıp içine
mayamı tuzumu ve pekmez veya balımı koyuyorum ve ılık suyu yavaş yavaş
ekleyerek bir yandan da karıştırıyorum. 10 dakika hamurumu güzelce yoğuruyorum.
Hamurunuzun elinize yapışmamsı için eliniz ara sıra ıslatın. Bunu ben yanıma bir
kap alıp içine içme suyu koyarak yapıyorum.
Hamurunuzu güzelce yoğurduktan sonar ekmek kalıbına koyun.Dilerseniz
kalıbın içine yağlı kağıtta koyabilirsiniz. Bir de daha önce ki ekmek tarifimde
dediğim gibi ince dikdörtgen bir kap
kullanıyorum. Veya kek kalıbında da güzel oluyor. Çok kalın döktüğümde içi tam istediğim gibi pişmediğim
için bir kek kalıbı kullanıyorsam yarısına kadar koyuyorum.
Yalnız hamurunuzdan bir sonra ki ekmek için bir çay
bardağı hamur alıp ayırmayı unutmayın. Ayırdığınız bu hamuru nasıl saklayacağınızı aşağıda yazacağım.
Hamurunuzu kalıba döktükten sonar üstünü ıslak elle
düzeltiyorum. Üzerini pamuklu bezle kapatıp bekliyorum. Ilık bir yere koyarsanız
hamurunuz daha güzel kabaracaktır. Çok sıcak bir günde güneş ışığı değil ama sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde akşam güneşi olabilir yada peteğin yakınına koyabilirsiniz.
Hamurunuzun kabarması evin sıcaklığına bağlı 4 saat
sürebilir. Daha da uzun sürebilir. Ben bazen sabah hazırlıyorum akşam eve
geldiğimde fırına veriyorum. Veya akşam hazırlayıp sabah fırına veriyorum.
Fırınızı önceden 200 (turbo 180) derecede ısıtın. İçine de
su dolu metal bir kap koyun. Ekmeğinizi fırına koymadan önce de üzerine
elinizle su serpin. Ekmeğinizi fırının alttan ikinci rafına yerleştirin. 10
dakika sonra fırın ısısını 180 (turbo 160) dereceye düşürün. 40-50 dakika
pişirin.
Daha önce de söylemiştim süre fırından fırına değişiyor. Bu
sebepten ekmeğinizin piştiğini en iyi siz anlayacaksınız. Ekmeğinizin üzerine
vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa pişmiştir. Bir bıçak yardım ile de
anlayabilirisiniz. Bıcağınızı
batırıp çıkardığınızda ucu yapış yapış hamur olmuyorsa pişmiştir. Bazen ufak
bir parça keserekte baktığım oluyor.
Ekmeğiniz piştikten sonra kalıptan çıkarıp hava alabileceği
bir yerde ılınmaya bırakın. Pamuklu beze sararak muhafaza edebilirsin.
Artık Ekşi Mayalı ekmeğinizin afiyetle yiyebilirsiniz.
Ayırdığınız hamuru bir sonra ki ekmek için saklamadan önce beslemeniz gerekiyor. Ekşi Mayanızı Saklamadan önce yapamanız gerekenler devam
Ayırdığınız hamuru bir sonra ki ekmek için saklamadan önce beslemeniz gerekiyor. Ekşi Mayanızı Saklamadan önce yapamanız gerekenler devam
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder