Organik tam buğday unu, içime suyu ve tuzunuz varsa mayanızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bunların yanında bir de genişçe bir çanak, tahta
kaşık ve pamuklu bir beze
ihtiyacınız olacak.
Ekşi Mayanın yapılışı;
1 su bardağı organik tam buğday unu
1 çay bardağı içme suyu
1 tutam kaya tuzunu cam kasenin içinde eliniz veya tahta bir
kaşıkla karıştırın.
Üstüne tülbent örtüp( pamuklu bir bez) 2 gün oda
sıcaklığında bekletin.
----------------------------------------------------------------------------------------------
3. Günde hamurunuza baktığınız zaman
hamurunuz bu şekilde görünecektir.
3. Gün:
Hamurdan hafif ekşimsi bir koku gelmeye başlar. Hamurun üstü
çatlar ve hafif bir sertlik olur. Çanağın altından baktığınız zaman küçük hava
kabarcıklarının oluştuğunu göreceksiniz.
Bu hamurun üzerine;
1 su bardağı un
1 çay bardağı su ekkleyerek tekrar yoğurun. (veya kaşıkla
güzelce karıştırın)
Üstü örtülerek 1 gün dinlendirin.
----------------------------------------------------------------------------------------------
4. Gün hamurunuz bu şekilde görünecektir. Çanağın altına baktığınız zaman küçük hava kabarcıkları daha belirgin olduğunu göreceksiniz.
4. Gün:
Hamurunuzun kokusu biraz daha ekşimtrak kokar. Hamurun
kabarmış olduğunu göreceksiniz. Hava kabarcıkları çok daha belirgindir.
Bu hamurunuzun üzerine;
2 su bardağı un
2 çay bardağı su ekleyerek tekrar yoğurun veya tahta
kaşığınız ile karıştırın.
Üstünü tekrar örterek 1 gün daha bekleyin.
----------------------------------------------------------------------------------------------
5. Gün hamurunuza baktığınız zaman daha çok kabarcıkları göreceksiniz.
5. Gün:
Ekşi mayanız artık hazır. Daha çok kabarmıştır ve bir sürü hava kabarcığı
görüceksiniz. Çok tatlı bir ekşi kokusu vardır.
Artık bu ekşi mayanız ile dilediğiniz ekmeği veya hamur
işini hazırlayabilirsiniz.
Yalnız önemli bir nokta mayanız güzel bir ekşimtrak kokusu
olmalıdır. Bozuk yiyecek gibi kötü kokuyorsa veya üzerinde değişik renkte küf
oluşmuşsa atmanız gerekiyor. Ağır, kötü kokması zararlı bakterilerin ürediğini
gösterir.
Bir sonraki ekmeğiniz için 1 çay bardağı saklamayı
unutmayın.
Sadece dikkat edeceğiniz belli başlı önemli noktalar var.
- İlk olarak ununuzun organik olması lazım,
- Bir diğer konu koyacağınız suyun, içme suyu olması lazım, Klorlu su iyi gelmez. Kullandığınız su sıcak olmasın, sıcak su mayayı öldürür. Parmak yakmayacak kadar ılık olması en iyisidir.
- Bir de evin sıçaklığı da mayalanma sürecinde önemli. Sıcaklığın 18-22 derecede olması tavsiye ediliyor. Çok sıcakta bekletmeyin. Hamurun çok fazla ekşimesine hatta bozulmasına sebep olabilir. Eğer aşırı sıcakta yapıyorsanız daha uzun sürede olgunlaşsa da, buzdolanında dahi bekletebilirisniz
- Sadece yerli buğdaydan öğütülmüş organik un kullanın. Hibrit buğdaydan öğütülmüş olan unlar kuvvetli değildir. Unun içine ağırtıcı, bozulmasını önleyici vs kimyasal malzeme girmemiş olmalıdır. Bunun için organik un kullanmanızı öneriyorum.
Bir sonar ki ekmeğiniz için ayırdığınız ekşi mayanızı nasıl saklayacaksınız.
Yazının Devamı İçin
Önceden hazırladığınız ve sakladığınız Ekşi Maya ile Yeniden Ekmek Yapmadan önce mayanızı tekrar beslemeniz gerekiyor. Bunun için yapmanız gerekenler
Yazının Devamı İçin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder